Verder lezen?

Altijd en overal antwoord op al je HR vragen

Start vandaag

Al abonnee?

Login

Personeelshandboek

 

Let op De Engelse vertaling is naar Nederlands recht!
Laatste update 1 augustus 2019
Bewerker(s): mr Edith van Schie

In een personeelshandboek of personeelsreglement zijn arbeidsvoorwaarden en bedrijfsregels opgenomen die niet in de individuele arbeidsovereenkomsten staan, maar waar de werkgever zichzelf en zijn werknemers wel aan wil binden. Het document is in principe uniform: het geldt voor alle medewerkers binnen een onderneming. Maar het kan ook gelden voor een bepaalde groep of divisie in een onderneming.
Naast de afspraken die in het personeelshandboek staan, kunnen de werkgever en de werknemer in de individuele arbeidsovereenkomst individuele en/of (van het personeelshandboek) afwijkende afspraken maken. In de arbeidsovereenkomst wordt het personeelshandboek van toepassing verklaard op de arbeidsrelatie. 

  • Een personeelshandboek heeft geen vaste omvang en inhoud en kan ook een andere naam hebben, bijvoorbeeld: bedrijfsreglement, directiereglement, ondernemingsregeling, werknemersmanual of personeelsgids.
  • Na het opstellen van een personeelshandboek moet het worden ingevoerd. Bij het invoeren moet aandacht worden besteed aan een goede verspreiding van én goede toegankelijkheid tot het personeelshandboek.
  • Nadat het personeelshandboek is ingevoerd en uitgereikt, begint de echte implementatie ervan in de onderneming; het moet actief worden toegepast en het moet worden gehandhaafd.
  • Een onderneming is geen statisch geheel. Wijzigingen in inzicht, structuur, werkgebied, werkwijze en strategie zijn aan de orde van de dag. Een personeelshandboek is daarom ook geen statisch geheel. De regels van de onderneming moeten meebewegen met de koers die de onderneming vaart.
  • De inhoud van een personeelsreglement is afhankelijk van de wensen van de bedrijfsleiding en van het soort bedrijf waarvoor het geschreven is. Men kan kiezen voor een uitgebreid of een beperkt handboek. Een personeelshandboek moet dus passen bij de werkgever, bij de werknemers en bij het soort werkzaamheden dat wordt uitgevoerd. Je vindt hieronder een overzicht van de bepalingen die je in een personeelshandboek kunt opnemen. De werkgever kan zelf die bepalingen selecteren die bij zijn organisatie passen.
  • Consistente handhaving van de regels is minstens zo belangrijk als het opstellen, invoeren en uitdragen ervan. Daarom is het goed om ook sanctiebeleid te ontwikkelen.